donderdag 18 april 2024
 
Met een diploma spelleider op zak aan het werk in eigen buurt

 

Een bijzonder moment voor zeven Leeuwarders. Zij ontvingen op 7 juli jl. een diploma om in eigen wijk aan de slag te gaan als sport-en spelleider.

Een primeur voor de zeven gediplomeerden want de opleiding werd voor het eerst aangeboden. Dankzij buurtsportcoaches Elske van der Laan (27) en Lennart Adema (26) van BV Sports werd de opleiding gerealiseerd.

Het doel? Meer mensen betrekken bij hun wijk door middel van sport en activiteiten. De opleiding is een samenwerkingsproject van de gemeente Leeuwarden en Stichting NSA, een landelijk sportadviesbureau, om langdurig werklozen weer op weg te helpen.

Kantoorbaan

Voor Annemarie Berends (35) een mooie kans. Door een samenloop van omstandigheden raakte ze werkeloos. Nu heeft ze weer zicht op werk. „Dankzij deze opleiding heb ik al een aantal lijntjes uitstaan voor een betaalde baan.”

Berends deed jarenlang animatiewerk in het buitenland maar had hier geen diploma voor. Bij terugkomst in Nederland was het dan ook lastig om hierin betaald werk te vinden. Een kantoorbaan maakte haar niet gelukkig. „Ik wilde iets doen waar ik blij van word en ik miste het contact met mensen.”

Breder netwerk

Berends is dankbaar dat ze de opleiding heeft kunnen volgen. „Het heeft me geholpen een breder netwerk op te bouwen. Ook heeft het mij een andere kijk op verschillende sporten gegeven en hoe ik die kan begeleiden.”

Het geven van de opleiding was bijzonder voor de coaches Van der Laan en Adema. „We zochten al langere tijd naar een idee om onze kennis over te dragen zodat mensen meer betrokken raken met sport. Het is mooi om te zien hoe ons idee groot is geworden.”

Alle gediplomeerden gaan dan ook aan de slag in hun eigen buurt. Volgens Van der Laan was dat ook hun grootste motivatie. „Ze willen iets doen voor de wijk.”

 

Tekst: Renske de Haan, Leeuwarder Courant

Foto: Hoge Noorden / Jaap Schaaf

SPORTKALENDER
evenement aanmelden
meer